Jente i skog

7 tips for å bli mer miljøvennlig


09.09.2020

Ønsker du å bli mer miljøvennlig? Bra! Det er viktig å ta vare på miljøet, og det er viktig at alle bidrar. Her får du 7 tips til hvordan du kan bidra til en mer miljøvennlig verden.

1. Reduser matsvinnet

I Norge kaster vi over 385.000 tonn mat hvert år. Det er nok mat til mange mennesker, faktisk hele 800 000. Det er like mange som det er bosatt i Oslo og Stavanger, til sammen. Over halvparten av maten vi kaster kunne vært spist.

For å unngå å kaste mat kan det være lurt å planlegge hva du skal spise for en hel uke. Unngå å gå for ofte på butikken og bruk heller opp det du har hjemme. Ord som «siste forbruksdag» eller «best før» betyr nødvendigvis ikke at produktet er uspiselig. Mat kan holde seg fin lenge etter utløpsdatoen, så bruk lukte- og smakssansen heller enn å bare gå etter datostempelet. Spis også mer miljøvennlig mat som fisk i stedet for kjøtt, det er nemlig mye bedre for jordkloden. Produksjon av fiskeprodukter slipper ut mindre utslipp en produksjon av kjøtt. Tenk miljø når du handler og spis mer frukt og grønt, fisk og korn.

Sunn mat

2. Kjøp brukt - unngå nytt

Bruktbutikkene popper opp rundt om i landet og gjenbruk har blitt moteriktig. Mange av gjenbruks- og bruktbutikker en også frivillig drevet og pengene går til frivillig eller humanitære organisasjoner. Bruktbutikker som Kirkens bymisjon og NMS gjenbruk jobber for å bekjempe urettferdighet og utrydde fattigdom. I Fretex går 10 prosent av bruktinntekten til Frelsesarmeens øvrige sosiale arbeid. Du kan finne masse bra minigjenbruksstasjoner rundt om i byen din, og de fleste er helt gratis.

Så istedenfor å kjøpe nytt IKEA-møbel, hva med å se på Finn.no eller Tise om noen selger samme møbel, bare brukt? Eller skal du i bryllup i helgen, lei en kjole på nett istedenfor å kjøpe ny. Ikke bare er det bra for lommeboken, men det er også helt supert for miljøet.

3. Få grønne reisevaner

En god start på et mer miljøvennlig liv er å endre reisevanene dine. Bruk beina eller sykkel til jobb, dersom du har mulighet til det. Ikke bare er det veldig miljøvennlig, men du får også unnagjort litt fysisk aktivitet på morgenkvisten. Kollektivtransport er også vanligvis en god løsning (utenom korona) – og mye mer miljøvennlig enn bil. Det finnes mange muligheter for å reise grønnere, prøv el-sparkesykkel, el-sykkel, eller hva med en bilfri uke? Det er kanskje lettere enn du tror.

Kollektiv transport

4. Kutt ned på energiforbruket i hjemmet ditt

Har du tenkt på at små ting som å slå av lysene når du går ut av soverommet, ha mobilen liggende i laderen lenge etter at den er fulladet eller unngå at TVen står på standby, er enkle miljøtiltak du kan gjøre hjemme? Neste gang, prøv heller å hent en genser enn å skru opp varmen, eller trekk opp persiennene og la stolen stråle inn og varme opp rommene.

5. Tenk miljø når du handler

Finn gode og bærekraftige alternativer til det du ikke får kjøpt brukt. Hva med å finne en miljøvennlig drikkeflaske som du liker, istedenfor å kjøpe flaskevann? Kjøper du flaskevann bruker du nemlig 1500 ganger mer energi og du slipper ut 80 ganger mer CO enn hvis du drikker vann fra kranen. Eller hva med å bruke egne handlenett i stedet for å kjøpe pose på butikken? Da sparer du både miljø, plastbruk, og penger. Prøv å unngå unødvendig emballasje, kjøp frukt og grønt i løsvekt og ta med egne fruktposer.

Miljø flaske

6. Plukk opp søppel

Har du prøvd å plukke opp søppel på vei til bussen, jobb, skole eller butikken? Ikke bare føles det bra, men små handlinger kan gjøre en forskjell. Det å plukke søppel kan også gjøres på andre morsomme måter, som ryddeyoga, #5forhvalen, ryddeuke på kontoret eller hva med å bli med på arrangement rundt om i Norge der frivillige plukker søppel fra strender. Søppelplukking kan selvfølgelig også gjøres på eget initiativ – jo mer du plukker, jo bedre.

7. Bytt til en grønn strømleverandør

Tenk nøye gjennom hvilken strømleverandør du velger, og ta et tydelig standpunkt gjennom valget ditt. Wattever er opptatt av å øke andelen fornybar energi. Derfor har all strøm fra oss Opprinnelsesgaranti. Det betyr at det blir produsert like mye grønn strøm som det du bruker. Vi ønsker å se en verden der vi ikke lenger bruker kull og gass som energikilder, men økt andel av fornybar energi. I Wattever får vi strømmen fra vannkraftverk i blant annet Driva og Istadvassdraget. Vi ønsker oss en grønnere klode, derfor går deler av overskuddet vårt til bærekraftige prosjekter som vi tror på. Som kunde kan du selv velge hvilket prosjekt din andel skal gå til.

Det finnes mange andre tiltak du kan gjøre, men å følge disse 7 tipsene er en god start. Vær miljøbevisst og bryt en uvane - det er lettere enn du tror.

Andre artikler