Plastikk i havet

8 ting du kan gjøre for å redusere plasten i havet


15.09.2020

Skadelig for dyr og natur

Du har sannsynligvis sett bilder og videoer av en havskilpadde med en plastpose i munnen, en fugl som bruker plast i reiret eller døde hvaler med masse plast i magen. Dyrene forveksler nemlig plasten med mat og klarer ikke å skille på dem. Noen av disse dyrene klarer å bli kvitt plasten selv, men ofte ender den med å skade dyrene, sulte dem ihjel eller kveles til døde.

Selv om du bor mange hundrevis av kilometer fra kysten, kan plasten du kaster i naturen kommer seg ut til havet. For det er sånn at 80% av plasten som ender i havet kommer fra land. I motsetning til andre typer avfall som matvarer og papir, brytes ikke plasten ned like fort. Det betyr at plast kan holde seg lik på ubestemt tid, og ødelegge havene våre. En annen årsak til plastforsøpling er det enorme forbruket av engangsartikler, som genererer mengder av unødvendig plastavfall. Selv om plast utgjør bare 10 prosent av verdens totale avfallsmengde, står den likevel for hoveddelen av den marine forsøplingen.

Fugl med plastreir

Mer plast enn fisk

Plasten ødelegger naturen vår. Ifølge World Economic Forum kan det være mer plast enn fisk i havet innen 2050 om dagens utvikling fortsetter. Dette er en trussel mot livet i havet, som allerede sliter med global oppvarming, havforsuring, overfiske, oppdrett, oljeutvinning og annen forurensning. Havets fremtid avhenger av hvordan vi mennesker håndterer plast på land.


Les om vårt grønne prosjekt: Wecycle

Hva kan du gjøre for å redde havene våre?

  1. Unngå engangsplast som f.eks. sugerør, engangshøvel, plastbestikk og flaskevann.
  2. Bruk handlenett istedenfor plastpose, med mindre du bruker alle plastposene til restavfall.
  3. Ikke kast plast og annet avfall i naturen. Tenk over hva som inneholder plast, alt fra teposer og bleier til sigarettsneiper og glitter.
  4. Ikke kast plast i do, da havner det til slutt i havet.
  5. Gjør de rundt deg oppmerksomme på viktigheten av å redusere forbruket av plast, og legg press på internasjonale selskaper og matvarekjeder. Jobb for tiltak som begrenser unødvendig plastbruk og plastforsøpling.
  6. Rydd en strand og registrer funnene dine i Rydde
  7. Prøv å plukk en plastbit fra gaten hver dag og kast den i søpla.
  8. Gi opp tyggisen, den inneholder ganske mye plast.

Andre artikler