Ofte stilte spørsmål

Hvordan bestemmes kraftprisen?

Kraftprisen avhenger både av hvordan prisen utvikler seg i det nordiske kraftmarkedet.(Nord Pool)

Hva er Spotpris?

Spotpris/Markedskraftpris er en avtale om at prisen følger markedsprisen som fastsettes på kraftbørsen Nord Pool. I tillegg må kunden betale et påslag. For hver 100 kroner strømkundene betaler, går i gjennomsnitt 60 kroner tilbake til stat og kommuner.

Hva inneholder strømregningen min?

Din strømregning består av tre deler: Nettleien, kraftprisen og avgifter.

Nettleien er relatert til den lokale netteierens kostnader med å føre kraften frem til kunden. Myndighetene, ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), regulerer nettleiens størrelse

Kraftprisens sammensetning vil variere, avhengig av hvilken type kontrakt man som kunde velger. Med begrepet kraftpris menes pris inkludert merverdiavgift.

Det er to ulike avgifter - en forbruksavgift (elavgift) og merverdiavgift. Det blir beregnet merverdiavgift av nettleie, kraftkjøp og forbruksavgift. Forbruksavgiften fastsettes av Stortinget og innkreves av netteier.

Har jeg timesmåling av strømmen min?

Mest sannsynlig har du det. Dette er det ditt nettselskap som styrer, men etter innføring av nye smarte målere skal alle nettselskap ha påbegynt denne omleggingen. Så om du ikke har det i dag, er det rett rundt hjørnet.

Jeg skal flytte, hva gjør jeg?

Under «min profil» Kan du klikke på lenken jeg skal flytte, og vi vil ivareta flytteprosessen for deg, og sørge for at du har fortsatt er en del av Wattever-universet.

Du må også oppdatere boligprofilen din til din nye bolig.

Hva er opprinnelsesgaranti?

Opprinnelsesgarantier er en merkeordning for elektrisitet for å vise strømkunden at en mengde kraft er produsert fra en spesifisert energikilde.

En opprinnelsesgaranti er et bevis på at den energien du bruker er produsert fornybar elektrisk energi ved et bestemt kraftverk godkjent for dette.

Opprinnelsesgarantien er et finansielt bevis på at de pengene du bruker på å kjøpe strøm går til å investere i og produsere fornybar energi.

Hva koster det å lade elbilen min?

En huskeregel, er at ladningen koster deg cirka én krone per kWh av batteriets kapasitet. Har du en elbil med batterikapasitet på omtrent 30 kWh, som for eksempel en Nissan Leaf eller Kia Soul, vil det da koste deg cirka 30 kroner å lade opp batteriet fra det er flatt til det er fullt. En annen grei huskeregel er at det koster mellom 1,5 og 2 kr pr mil når du lader elbilen hjemme. I gjennomsnitt kjører nordmenn omtrent 4 mil om dagen. Den årlige strømkostnaden for å kjøre elbil fire mil daglig utgjør omtrent 3000 kroner.

Er det trygt å lade om natten?

Om du har en fagmessig installert hjemmelader (Mode 3), er det helt trygt å lade om natten. Derfor anbefaler Wattever at alle som har ladbar bil går til anskaffelse av hjemmelader.